Kinderoefentherapie

Waarom?

omdat een kind…

…niet meer als laatst gekozen wil worden bij de gym.
…wil dat de juf niet meer alles fout rekent, omdat ze het niet kan lezen.
…net als zijn/haar vriendjes in het hoogste klimrek wil klimmen.
…zijn/haar eigen veters wil kunnen strikken.

De fantasie van uw kind is mijn werkplek!

Ik vind het belangrijk om zo veel mogelijk aan te sluiten op de belevingswereld van een kind. Wanneer een kind moeite heeft met een bepaalde vaardigheid, neemt vaak de motivatie om te oefenen snel af. Hoe minder er wordt geoefend, hoe moeilijker de vaardigheid wordt. Een vicieuze cirkel dus! Motivatie is dus super belangrijk om te zorgen dat een kind ook uit zichzelf meer gaat oefenen, waardoor de vaardigheid weer beter gaat, wat weer zorgt voor meer motivatie. Weerstand ombuigen naar plezier. Daarom stel ik mijzelf altijd de vraag: wat motiveert het kind, en hoe kan ik mijn behandeldoelen hieraan koppelen?

DSC_0169
40675739_540484876402000_8926816377700876288_o

Bewegen is belangrijk, zeker voor de ontwikkeling van een kind! Fietsen, schrijven, zwemmen, in de basisschooltijd leert een kind veel nieuwe vaardigheden en meestal gaat dit vanzelf, maar dit is niet altijd het geval. Al doen ze nog zo hun best, soms vinden kinderen het erg moeilijk om een bepaalde activiteit te leren. Dan kan de kinderoefentherapeut helpen!

Kinderoefentherapie is één van de twee officiële specialisaties binnen de oefentherapie. De kinderoefentherapeut is gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van kinderen met motorische ontwikkelingsproblematieken, wanneer deze een negatieve invloed hebben op het dagelijks functioneren van het kind.

Een kind kan problemen hebben met fijnmotorische vaardigheden, zoals schrijven en kleuren, maar ook grofmotorische vaardigheden, zoals balvaardigheid of evenwicht. Wanneer er een achterstand is in de motoriek, kunnen kinderen het niveau van hun leeftijds-/ klasgenootjes niet bijbenen en wordt de kinderoefentherapeut ingeschakeld. Na het uitvoeren van het kinderoefentherapeutisch onderzoek, wordt functioneel, maar spelenderwijs met het kind geoefend om de motorische vaardigheden te verbeteren, zodat het kind weer mee kan komen met zijn of haar leeftijdsgenoten en het plezier in bewegen terugvindt. Tijdens deze behandelingen staan spel en plezier centraal!

De fantasie van uw kind is mijn werkplek!